Er is alsmaar meer aandacht voor goede doelen, ook in het kader van vermogensplanning. Het begrip ‘goed doel’ is echter te beperkt. Wij spreken liever van filantropie. Niet enkel particulieren en families zijn hierin actief, ook steeds meer bedrijven zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Filantropie kan verschillende vormen aannemen: verrichten van vrijwilligerswerk, ter beschikking stellen van kennis, ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek, oprichten van een fonds, enz. In veel gevallen gaat dit gepaard met het bieden van financiële steun, bijvoorbeeld door de begunstiging van een goed doel via schenking of bij testament.
Naast de klassieke goede doelen, worden soms heel specifieke doelstellingen nagestreefd, zoals het zoeken naar een oplossing op maat voor de verzorging van een zorgkind of de bescherming van een kunstcollectie. Ter realisatie van deze doelstellingen kan een private stichting worden opgericht, die beschikt over een afgescheiden vermogen ter behartiging van het belangeloos doel dat ze tot voorwerp heeft.
Een private stichting kan een pasklare oplossing zijn voor ouders die willen dat hun zorgbehoevend kind ook na hun overlijden de beste zorgen krijgt, voor ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen hun erfenis ondoordacht zullen verbruiken en voor al diegenen die hun vermogen willen afzonderen zodat…
Lees meerWanneer u nadenkt over uw vermogensplanning, bestaat dus de mogelijkheid dat u uw filantropische doelstellingen hierin mee wenst te betrekken. Daarbij is het steeds belangrijk dat u oog heeft voor de mogelijke juridische en fiscale gevolgen. In dit videofragment gaan wij verder in op de civiele…
Lees meerDe laatste jaren is er alsmaar meer aandacht voor goede doelen, ook in het kader van vermogensplanning. Het begrip “goed doel” is echter te beperkt. Wij spreken liever van filantropie. Niet enkel privépersonen en families zijn hierin actief, ook alsmaar meer bedrijven. Men kan op verschillende mani…
Lees meerDat er een wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit(1) (hierna ook “VCF”) staat aan te komen, is al enige tijd geweten. Reeds in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (dd. 30 september 2019)(2) en de beleidsnota van minister M. Diependaele (dd. 8 november 2019)(3) werd een her…
Lees meerNadat de Vlaamse erfbelasting recentelijk - meer bepaald sedert 1 september 2018 - werd gemoderniseerd en hervormd, stelt de Vlaamse regering opnieuw enkele wijzigingen voor aan de materie van de erf- en schenkbelasting. Een eerste aanzet werd reeds gegeven in het regeerakkoord van De Vlaamse…
Lees meerWij hebben u reeds in een eerder artikel geïnformeerd over het voornemen van de nieuwe Vlaamse Regering om de techniek van het duolegaat 'af te schaffen'. Deze maatregel betekent naar alle waarschijnlijkheid een fikse hap uit het budget van de vele vzw’s en stichtingen die Vlaanderen rijk is. De ve…
Lees meerDe nieuwe Vlaamse regering introduceert de 'vriendenerfenis', waarmee u een vriend voor een beperkt bedrag voordelig kunt laten erven. Het is maar een kleine compensatie voor de afschaffing van het duolegaat, waarmee het mogelijk was om de erfbelasting door te schuiven naar een goed doel. Nathalie…
Lees meerHier willen wij wat dieper ingaan op de aangekondigde nieuwe regeling voor duolegaten. Het duolegaat is een techniek van successieplanning via testament, bestaande uit twee legaten: één aan een goed doel en één aan verre verwanten of vreemden. Beide legaten zijn bovendien aan elkaar verbonden via een…
Lees meerSuccessieplanning van een kunstcollectie is noodzakelijk Er bestaat geen twijfel over dat in België nog heel wat particuliere kunstverzamelingen aanwezig zijn. De bekommernis om de juridische structurering en de overdracht van deze verzamelingen wordt daarbij steeds groter. Onderneemt de …
Lees meer